Semena

Seme konoplje je bogat vir beljakovin, saj vsebuje kar trikrat več beljakovin kot soja (celo do 30%). Seme vsebuje vseh osem življensko pomembnih aminokislin, njihovo razmerje pa je idealno za človeško telo in mu pomaga pri tvorbi protiteles in krepljenju imunskega sistema. Vsebnost vseh esencialnih amino kislin sama po sebi sicer ni tako izjemna, saj jih naprimer vsebuje tudi laneno seme – kar dela konopljino seme tako unikatno je dejstvo, da kar 65% vseh beljakovin predstavlja globulin. Tega telo porablja pri proizvodnji protiteles, ko se imunski sistem brani pred vdori tujih organizmov.

Steblo - pezdir (sredica)

Uporaba stebla: energija in okolje (biogorivo, etanol, tekstil proti erozijam), papirna industrija (kartoni, fini/grobi papir, filtri), gradbeništvo in industrijski izdelki (zidaki, izolacija, stisnjene plošče, peleti), kmetijstvo (zastirka, stelja za živali)...

Steblo - vlakna

Vlakna iz konoplje pridobivamo s pomočjo mehčanja (maceracije) ali z lupljenjem (dekortikacijo). Vlakno sestavljajo celuloza, hemiceluloza in lignin in je dolgo od 20 do 200 cm. Vlakna iz moških rastlin so mehka in prožna in vsebujejo približno 18% kakovostnih vlaken, vlakna iz ženskih rastlin pa so groba, trša in manj prožna in vsebujejo približno 12% kakovostnih vlaken.

Uporaba konopljinih vlaken: tehnični tekstil (vrvi, mreže, šotorska platna, jadra, preproge...), tekstil (oblačila, spodnje perilo, jakne, obutev, prti, pregrinjala, posteljnina...), industrija in gradbeništvo (geotekstil, biokompoziti, netkane tekstilije, cevi, kalupiranje, izolacija...).

Listi in vršički

Čaj pripravljamo z namakanjem zdrobljenih posušenih listov ali celotnih zeli konoplje v vroči vodi. Tako pripravljenim čajem, kjer uporabimo del rastline ali celotno zel (herba = zel), pravimo zeliščni čaji, četudi imajo podoben fenolni profil kot zeleni čaj.

Redno pitje čaja iz industrijske konoplje pomeni izboljšanje imunskega sistema, lajša bolečine, ki se pojavljajo ob vnetjih (revmatizem...), odpravlja prebavne motnje, deluje protivnetno in protistresno, dvigne nivo energije, vsebuje antioksidante.

Uporaba: čaj, sokovi, kozmetika, eterika...

Kje lahko kupite KonopKo izdelke iz konoplje?

 
Povezava na večji ogled zemljevida.

V ZADRUGI KONOPKO PRIPRAVLJAMO PROJEKT ZBIRANJA SREDSTEV ZA NAKUP TEHNOLOŠKE OPREME PO SISTEMU CROWDFUNDING - PRIDRUŽITE SE NAM IN POSTANITE PODPORNIK ZADRUGE KONOPKO IN SLOVENSKIH IZDELKOV IZ KONOPLJE.

Več informacij na naši strani http://zadruga.konopko.si/podporniki-zadruznistva oz. kmalu v medijih.

Seme konoplje za setev 2018

V ponudbi imamo certificirano seme industrijske konoplje (Cannabis sativa L) različnih sort. Vreče vsebujejo 5, 10 ali 25 kg semena in so opremljene s potrdilom/certifikatom za gojenje v EU. Rok za oddajo vloge za pridobitev dovoljenja je 10. maj 2018!

Preberi več… | 08.03.2018

Odkup konopljine slame

Zbiramo interes za odkup večje količine slame konoplje (stebel), vse kmetovalce, ki so ustrezno poželi in shranili stebla od prejšnjih žetev vabimo k odkupu.

Preberi več… | 15.02.2018

Predavanje o konoplji - Loška dolina

Predavanje o konoplji v Medgeneracijskem centru GABER Loška dolina - doc. ddr. Marko Šetinc (ICANNA) in mag. Alenka Zapušek (zadruga KonopKo).

Preberi več… | 02.02.2018

Odkup cveta konoplje v januarju

V mesecu januarju 2018 organiziramo nov pridelka konoplje. Tokrat bo poudarek na odkupu cveta konoplje, kot običajno pa imajo prednost (in boljše pogoje) naši člani in kupci semenske konoplje.

Preberi več… | 10.01.2018

Dan konoplje v Centru sonaravne gradnje v Ljubljani

V soboto, 16. decembra, vas vabimo v Center sonaravne gradnje v Ljubljani na prijetno druženje ob strokovnih predavanjih, predstavitvah, modni reviji in degustaciji konopljinih dobrot. Rdeča nit dogodka je vsestranska uporabnost industrijske konoplje.

Preberi več… | 14.12.2017


Arhiv novic