Okrogla miza o dopolnitvah Pravilnika o gojenju konoplje

V zadrugi KonopKo skupaj z nekaj najmočnejšimi inštituti, podjetji in posamezniki na področju gojenja, predelave in raziskav konoplje v Sloveniji pripravljamo predlog sprememb in dopolnitev aktualnega Pravilnika o gojenju konoplje in maka (nazadnje dopolnjenega leta 2015 in 2018), saj le-ta preveč omejuje slovenske pridelovalce in jih postavlja v nekonkurenčen položaj naproti tujim kmetovalcem. Sploh glede na hiter razvoj te panoge v tujini (ne samo v ZDA in Kanadi).

Sredi marca se v Celju začenja sejem Altermed (15.-17. marec 2019), kjer je seveda pomemben razstavljalec in soustvarjalec vsebine tudi zadruga KonopKo. Letos organiziramo okroglo mizo na temo Spremembe in dopolnitve Pravilnika o gojenju konoplje in maka kot krovnega dokumenta za konkurenčno gojenje konoplje v Sloveniji, kamor smo povabili ključne goste.

V zagotovo zanimivi debati, ki jo bo vodila in moderirala mag. Meta Medved, se nam bodo pridružili: Matjaž Grkman (MKGP), Barbara Čeh (IHPS), Miha Slapnik (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani), Jernej Redek (pridelovalec iz Dolenjske), Urban Cvetko (Pharma Grow), Urša Orehek (Zadruga Konopko, predstavnica na področju urejanja zakonodaje) in Boštjan Kragl (predsednik zadruge Konopko in predstavnik na področju gospodarstva).

Dogodek bo potekal v soboto, 16. marca 2019 ob 12.00 uri v Hali L na sejmu Altermed v Celju.

Obenem seveda tudi vabljeni na obisk naše stojnice na sejmišču, kjer vam bomo predstavili široko paleto lastnih izdelkov iz konoplje, sodelovali pa boste lahko tudi v nagradni igri!

Vabljeni.


Datum objave: 14.03.2019

Ureditev mobilne tržnice in vzpostavitev mreže lokalnih ponudnikov LAS Vojnik

Kratek opis projekta in namen projekta
Z operacijo UREDITEV MOBILNE TRŽNICE IN VZPOSTAVITEV MREŽE LOKALNIH PONUDNIKOV LAS želi Občina Vojnik spodbuditi povezovanje med različnimi segmenti kot so ponudniki rokodelskih izdelkov, kmetijskih pridelovalcev in predelovalcev, ter potencialnih novih ponudnikov. Operacija vključuje aktivnosti, ki bodo poleg izobraževanja in usposabljanja oblikovale mrežo ponudnikov z območja LAS.

Številni dogodki, ki so predvideni v sami operaciji, so namenjeni neformalnemu druženju in spoznavanju obiskovalcev s ponudbo, ki je del območja LAS. Z operacijo bomo v partnerstvu zvajali programe aktivnega vključevanja ranljivih ciljnih skupin v družbo, izmenjavo medgeneracijskih izkušenj in aktivnosti učenja in usposabljanja. V delu operacije bomo povezali obstoječe in bodoče pridelovalce ter predelovalce v različne namene, inovatorje, raziskovalce in druge zainteresirane na področju.

Namen operacije je vzpostaviti mrežo za kmetijske produkte in druge produkte iz območja LAS ter z različnimi izobraževanji in motivacijskimi delavnicami pritegniti čim večje število ponudnikov ter z različnimi promocijskimi dogodki in obiskovalci pomagati k uspešnejšemu trženju. V samih vaških središčih Vojnika, Frankolovega in Nove Cerkve bo kot rezultat projekta zaživela mobilna tržnica z namenom popestritve ter povezovanja podeželja. Prodajne kioske bo v okviru aktivnosti pobarval Center ponovne uporabe in pri tem vključil mlade.

Operacija vključuje partnerje iz vseh 3 sektorjev (javni, ekonomski, zasebni), katerih namen je z inovativnim med-sektorskim povezovanjem izvedba aktivnosti za izboljšanje sodelovanja na vseh nivojih deležnikov razvoja. V okviru operacije UREDITEV MOBILNE TRŽNICE IN VZPOSTAVITEV MREŽE LOKALNIH PONUDNIKOV LAS je planirana ena faza, vpliv operacije pa je predviden na celotno območje LAS, saj zaradi dviga kakovosti življenja na podeželju in izboljšanje infrastrukture posledično ohranja podeželje in poseljenost zaradi višje kakovosti bivanja.

Ključne aktivnosti v projektu:
- nakup opreme za mobilno tržnico,
- izdelava promocijskih materialov tiskovine, CGP, fotografiranje produktov,
- priprava in izvedba izobraževanja,
- izvedba promocijskih dogodkov,
- povezovanje lokalnih ponudnikov

Rezultati operacije:
- vzpostavitev in ažuriranje skupnega spletnega mesta
- izvedba 3 delavnic za partnerje v projektu in lokalne ponudnike
- izvedba 3 promocijskih dogodkov (tržnice) za partnerje v projektu in lokalne ponudnike
- vzpostavite mreže lokalnih ponudnikov
- oblikovanje logotipa znamke Na plac in izdelava kataloga lokalnih ponudnikov,
- izdelava priročnika Kako gojiti industrijsko konopljo in s tem poslovno uspeti.

V projektu smo sodelovali Občina Vojnik (nosilec projekta), Turistično društvo Vojnik, Zadruga KonopKo in Center ponovne uporabe Vojnik, pri čemer je bila vloga zadruge KonopKo prikaz potenciala industrijske konoplje z izvedbo predavanj in praktičnih delavnic z izdelanim priročnikom Kako gojiti industrijsko konopljo in s tem poslovno uspeti (prenos v PDF obliki), nabavljeno opremo (prenosnik, ozvočenje, kamera) in strojem za luščenje semena konoplje.

Trajanje projekta: Projekt je trenutno v fazi izvajanja
Celotna vrednost projekta: 96.193,81 EUR
Vrednost sofinanciranja: 69.632,97 EUR

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Označevalna tabla operacije KonopKo (PDF)
Flajer operacije z opisom in sodejočimi partnerji (PDF)


Datum objave: 26.02.2019

Okrogla miza o raziskavah in razvoju konoplje v Sloveniji

Zadruga KonopKo v času sejma Narava in zdravje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani organizira zanimivo okroglo mizo na temo konoplje in prepoznavanja njenega potenciala v Sloveniji. Vabljeni so zanimivi gostje in v odprti debati bomo razsvetlili problematiko in poskušali odgovoriti na marsikatero vprašanje.
Rdeča nit okrogle mize se bo nanašala na raziskave in razvoj konoplje v Sloveniji, s poudarkom na prepoznavanju priložnosti, ki jih ponujajo kanabinoidi (predvsem CBD), o pridelavi in predelavi konoplje, vzpostavitvi sistema kontroliranega gojenja industrijske konoplje z namenom maksimiranja kvalitete cvetov konoplje z visoko vsebnostjo kanabinoidov in terpenov, o aktualni zakonodaji, poslovnih priložnostih...

Potrjeni gostje okrogle mize so:

  • dr. Barbara Čeh (Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo IHPS Žalec),
  • dr. Marko Likon (IME-Insol d.o.o.),
  • primarij Dušan Nolimal, dr. med., specialist javnega zdravja (Inštitut ICANNA),
  • dr. Marko Flajšman (Biotehniška fakulteta Ljubljana),
  • Pika Vene Lipar, mag. prof.bio in ped. (HempMedico),
  • Andraž Erjavec (zadruga AGROSLOVEN),
  • David Geršak, Boštjan Kragl (Zadruga KonopKo),
  • Jernej Redek (kmetovalec iz Dolenjske),
  • moderatorka: Meta Medved, mag. kmet. (Zadruga KonopKo).


Vabljeni v četrtek, 29.11.2018 ob 14.00 na odprti oder sejmišča, udeležba je za vse obiskovalce sejma brezplačna. Zadruga KonopKo bo seveda ves čas sejma Narava zdravje prisotna s svojim razstavnim prostorom.

Vabilo v PDF obliki.


Datum objave: 08.11.2018

Datum objave: