28. KLUB OVEN - Kdo pride na večerjo?

V petek, 20. oktobra 2017 ob 19. uri vabljeni v klub OVEN v hotel Betnava Maribor na brezplačen večer zdrave prehrane in aktivnega načina življenja. Z nami bo večerjala tudi športnica in humanitarka Beba Ščep, v kuhinji in na krožnikih pa se bodo vrstili izdelki iz konoplje.

Sodelujoči:

  • Vasja Ilešič, direktor Betnava hotel Maribor, Gabrijela Markuš, vodja prodaje in marketinga (zdrava lokalna prehrana, lokalni dobavitelji, zdravi zajtrki (najboljši zajtrk v mestu), stena zdravih produktov, zdravi paketi (ki vključujejo tudi e-kolesa), načrti za prihodnost ...)
  • Samo Chromy in Barbara Zacirkovnik, Zadruga Konopko
    (o zadružništvu, primer dobre prakse, kako preko zadruge ustvarjati nova delovna mesta, povezava podeželja in mesta oz. od kmeta do kupca, promocija samooskrbe, kaj vse lahko pridelamo iz konoplje, kakšni so pozitivni učinki izdelkov iz konoplje, prikaz konoplje od bilke do izdelkov... )
  • Teja Obrovnik, Oven Elektro Maribor, d.o.o. in Beba Ščap, športnica in humanitarka (zabavni del – bike sharing točka, trgovina, blog, Beba, žrebanje, zaključek)
     

Vabljeni!


Datum objave: 18.10.2017

Sejem Narava-zdravje v Ljubljani (12.-15.10.2017)

Konoplja – revolucija v prehrani, industriji in zdravstvu

Sejem znotraj sejma Narava-zdravje je prvi sejem Konoplja in zdravje, ki ga organizira spletna platforma Konoplja.net s partnerji. Poleg razstavnega dela se lahko preizkusite tudi na različnih delavnicah, sodelujete na okrogli mizi, kamor so vabljeni podporniki in aktivisti za konopljo kot tudi predstavniki državnih inštitucij in ministrstev. V petek in soboto pa bodo na voljo tudi mnoga predavanja, kjer boste lahko pridobili znanje svetovne kakovosti in spoznali mnogo tematik – od najbolj perečih tem glede konoplje prek dobrih praks zdravljenja, pa do osebnih izkušenj, kako postaviti svojo hišo iz konoplje in kaj nas lahko še čaka v prihodnosti.

Sejem bo obiskal tudi Rick Simpson, ki je eden pionirjev pridelovanja konopljine smole, vsi govorci in gosti pa bodo na voljo za vas, odgovarjali bodo na vaša vprašanja in vam podali nove informacije.

ČETRTEK, 12. 10. 2017
Steklena dvorana - C
12.00: Okrogla miza »QUO VADIS« KONOPLJA

PETEK, 13. 10. 2017
Steklena dvorana - C
12.00–12.15: Otvoritveni nagovori (Rok Terkaj, Božidar Radišič idr.)
12.15–13.00: Meta Medved, mag. kmet., Slovenski konopljarji v praksi
13.15–13.45: As. dr. Roman Štukelj, Inštitut ICANNA, Zdravstvena fakulteta v Ljubljani, Seme konoplje, odličen vir hranil
14.00–14.45: Doc. dr. Darja Ačko Kocjan, Biotehniška fakulteta v Ljubljani, Skoraj dve desetletji ponovnega uvajanja navadne konoplje na slovenske njive
15.00–15.45: Sani Okretič Resulbegović, Zadruga Konopko, Gradnja s konopljo
16.00–16.45: Silvester Bolka, Fakulteta za tehnologijo polimerov iz Slovenj Gradca, Razvoj novih izdelkov iz industrijske konoplje – biokompozit
17.00–17.45: Srečko Verzel, Libona - HempLight, Industrijska konoplja v povezavi s kvantno medicino
18.00–18.30: Biomons, Zakaj je potrebno spremeniti odnos do konoplje?

SOBOTA, 14. 10. 2017
Dvorana Povodni mož
11.00–11.15: Otvoritveni nagovori (Rok Terkaj, Božidar Radišič idr.)
11.15–11.45: Rick Simpson, predavanje in srečanje z bolniki uporabniki konoplje
11.45– 2.15: Božidar Radišič, društvo PEST, Research Nature Institute, Uporaba konoplje pri gliomih (možganskih tumorjih)
12.15–13.00: Dean Herenda, Zveza NVO, Konoplja in starostnik
13.00–13.45: Tanja Cvetrežnik, Hopla konoplja, Konoplja, ja, tu, kaj pa zdaj?
13.45–14.30: Skupna razprava s predavatelji in srečanje z bolniki uporabniki

Steklena dvorana - C
14.45–15.30: prof. dr. David Neubauer, dr. med., spec., Inštitut ICANNA, Pediatrična klinika v Ljubljani, Uporaba kanabinoidov v otroški nevrologiji
15.45–16.30: doc. dr. Tanja Bagar, Inštitut ICANNA, Alma Mater Europaea (ECM), Kanabinoidi v vlogi varovalnih molekul
16.45–17.30: Samo Chromy, Zadruga KonopKo, Primer dobre prakse na področju konopljarstva v Sloveniji

Poleg predavanj boste lahko vse dni sejma na naši stojnici pokušali dobrote iz konoplje (konopljin, čaj, kruh, testenine, olje) in seveda vse izdelke tudi kupili. Poseben poudarek bomo posvetili našima novima izdelkoma iz slovenske konoplje, ki postajata pravi prodajni uspešnici:

BUČKO, mešanica bučnega in konopljinega olja v mironski steklenici 750ml
Konopljino olje nefiltrirano 500ml

Vabljeni.


Datum objave: 09.10.2017

Industrijska konoplja kot priložnost Savinjske doline

V okviru projekta Krepitev temeljnih in poklicnih kompetenc zaposlenih v Savinjski regiji so pri ZIKŠT 3 jezera Braslovče in UPI – Ljudski univerzi Žalec pripravili brezplačni izobraževalni program »Industrijska konoplja kot priložnost Savinjske doline«, v okviru katerega so udeleženci pridobili številna znanja tako s področja pridelave in predelave konoplje kot tudi splošnih znanj trženja in promocije, podjetništva, komunikacije in prijave na razpise.

Splošni seminarji so večinoma potekali v Domu kulture Braslovče, strokovne ekskurzije in delavnice pa po vsej širši Celjski regiji in tudi v Ljubljani, kjer so si v Konopljarni Hannah ogledali predelavo konopljinega olja, semen in moke, v poslovalnici v Taboru pa predelavo vlaken za gradnjo. V okviru programa so se udeleženci, ki jih je bilo kar 19 iz vseh občin SSD, preizkusili v kulinarični delavnici in delavnici izdelave kozmetike iz konoplje na kmetiji Vrhivšek nad Frankolovim. Vse o konoplji so izvedeli tudi v Bioparku Nivo Eko, kjer jim je v konopljini piramidi predaval začetnik gradnje iz konopljinih vlaken, Borut Šket, svoje bogato znanje pa jim je posredovala tudi Maja Klemen Cokan iz Kmetijsko gozdarske zbornice. Zanimivo popoldne so preživeli na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo v Žalcu, strokovno znanje pa so jim v okviru programa predali tudi predstavniki Zadruge KonopKo, Razvojne agencije Savinja, UPI-Ljudske univerze Žalec in ZIKŠT 3 jezera. Simpatična skupina je preživela okrog 120 koristih, poučnih in zabavnih ur ter pridobila res široko znanje, lepo izkušnjo in koristne usmeritve, projekt pa je povezal številna podjetja, organizacije in posameznike širom Savinjske doline in celotne regije.

Piko na i dobremu programu bodo naredili v soboto, 2. septembra, na izletu v dolino reke Thaye, v Hanfland v Avstriji, kjer si bodo ogledali čisto pravo vas iz konoplje ter zgodovinski mesto Laa. »Izlet je organiziran tudi za druge, tako da se lahko vsakdo priključi; veseli bomo dobre družbe«, nam je povedala Jasmina Roter Jager, vsebinska koordinatorica projekta, ki sta ga pripravili skupaj z Biserko Neuholt Hlastec iz UPI-ja. Skupaj so začrtali dober program, ki bo morda komu prinesel tudi novo poslovno priložnost, vsekakor pa je imel pomembno izobraževalno in povezovalno vlogo. Želita si, da bi v nadaljevanju s skupnimi močmi še izpeljali kakšen dober projekt za prebivalce Savinjske doline.

Projekt Krepitev temeljnih in poklicnih kompetenc v Savinjski regiji sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

V zadrugi KonopKo podpiramo podobna izobraževanja in jih v takšni in podobnih oblikah izvajamo tekom leta po celi Sloveniji. To po eni strani razbija nekatere tabuje iz preteklosti po drugi strani pa ljudem ponuja vpogled v izjemen potencial te industrijske rastline in odpira nove ideje in poslovne priložnosti.


Datum objave: 27.06.2017

Datum objave: