Odpoved vseh predavanj v mesecu marcu

Zaradi splošne situacije v državi, dodatno pa tudi zaradi bolezni predavatelja, moramo jutrišnje predavanje v Biotehniškem centru Naklo žal preklicati. Potrudimo se ga izvesti v mesecu aprilu, glede na razmere v državi. O novem terminu vas seveda obvestimo.

Prav tako sta odpovedana oba predavanja v Radljah ob Dravi, načrtovana za četrtek, 12.3. in soboto, 14.3.2020.

Hvala za razumevanje.


Datum objave: 10.03.2020

Prostor konoplje v zelenem, krožnem gospodarstvu Slovenije

Na podlagi Zelenega dogovora naj bi EU do leta 2050 postala brezogljična družba. S kakšnimi tehnologijami, materiali, novimi rešitvami… bomo uspeli današnjo linearno ekonomijo, z milijardami ton najrazličnejših odpadkov, ki jih ni mogoče trajnostno  reciklirati in ponovno uporabiti, preusmeriti v krožno gospodarjenje, ki je pomemben del brezogljične družbe?

Konoplja je v zgodovini človeku zagotavljala hrano, obleko, gradbeni material, ga grela in zdravila, nadomestila pa sta jo nafta in plastika, ki med drugim ne dajeta semena in v nobenem pogledu nista trajnostni surovini.

Danes konoplja v svet ponovno vstopa kot velik potencial tako v povezavi s preprečevanjem podnebnih sprememb in iskanjem inovativnih rešitev v biotehnologiji, novih materialih, medicini in širše v krožni ekonomiji.

Rastlina konoplje  uskladišči v povprečju 0,6 tone CO2 po hektarju letno, njena pridelava zahteva manj vode, nič kemičnih sredstev, je idealna poljščina za kolobar in dozori v 4 mesecih, kar ji lahko daje pomembno vlogo pri varovanju narave in naših naravnih virov ter pri blaženju vpliva kmetijstva na podnebne spremembe.

Konoplja je naravna surovina za izdelavo tekstila, pripisujejo ji neverjeten potencial, da na podlagi biotehnoloških inovacij zamenja plastiko, konvencionalne gradbene materiale in izolacije. Proizvodi iz konoplje so naravni material, ki ga je mogoče reciklirati, kar je pomembna prednost v krožni ekonomiji prihodnosti.

Kam je Slovenija v svojih načrtih v prihodnjem desetletju uvrstila industrijsko konopljo, tudi v povezavi  z Zelenim evropskih dogovorom in cilji prehoda iz linearne v krožno ekonomijo, ki bo v  verigi od pridelave do inovativne predelave in razvoju novih okolju prijaznih izdelkov, Sloveniji odprla tudi mnoga nova zelena delovna mesta.

Vabljeni na okroglo mizo na temo Prostor konoplje v zelenem, krožnem gospodarstvu Slovenije, ki bo v soboto, 14. marec 2020 ob 12.00 uri v dvorani Celjanka na sejmu Altermed Celje.

Moderatorka: Barbara Zrimšek

Gostje okrogle mize:
Zdravko Počivalšek, minister MGRT
dr. Aleksandra Pivec, ministrica MKGP
Marko Sladič (direktor Hemptouch d.o.o.)
Primož Mlačnik (direktor KO-SI d.o.o. Slovenj Gradec)
Sani Okretič Resulbegovič (arhitekt, družbenik TASUNA d.o.o.)
Rok Terkaj (Slovensko gospodarsko interesno združenje CannaGIZ)
Boštjan Kragl (predsednik zadruge KonopKo)

Organizator: Zadruga KonopKo, www konopko.si


Datum objave: 06.03.2020

Predavanje o konoplji v Naklem (11.3.2020)

Vsakoletno predavanje o industrijski konoplji, setvi, dovoljenih sortah (tudi nekaterih novih) in še mnogo koristnega za kmetovalce in vse, ki jih konoplja zanima, bo 11. marca ob 17.00 uri v Biotehniškem centru Naklo. Seveda se največ izve neformalno po predavanju.

Predavanje je namenjeno v prvi vrsti pridelovalcem, pa seveda tudi uporabnikom (kupcem), podjetnikom, študentom, raziskovalcem na širšem območju osrednje Slovenije in Gorenjske, ki jih zanima konoplja ali bi želeli izkoristiti njen potencial. Spregovorili bomo tudi o trenutnem stanju zakonodaje v Sloveniji in  aktualni tematiki izdelkov oziroma ekstraktov industrijske konoplje, ki vsebujejo CBD in so opredeljeni kot nova živila.

Vsak udeleženec predavanja prejme poleg kupa znanja in uporabnih informacij tudi paket v Sloveniji pridelanega konopljinega čaja, zato verjamemo, da prispevek v višini 5 EUR/osebo ne predstavlja ovire za udeležbo. Za člane zadruge KonopKo, dijake in profesorje Biotehniškega centra Naklo je predavanje brezplačno.

Predprijave zaželjene - obrazec najdete na naši spletni strani, www.konopko.si/prijava-na-predavanje

OPOZORILO: s koncem zime se pričnejo tudi aktivnosti za kmetovalce in zbiranje prednaročil za dobavo semena konoplje za setev 2020. Vsem kmetovalcem, ki bodo gojili konopljo, ponujamo certificirano seme industrijske konoplje (Cannabis sativa L) različnih sort, vpisanih v EU sortno listo. Vreče vsebujejo 1 kg, 5 kg ali 25 kg semena (odvisno od sorte in pakiranja) in so opremljene s potrdilom/certifikatom za gojenje v EU.

Obvestilo ekološkim pridelovalcem
Za ustreznost setvenega semena konoplje v ekološki pridelavi mora pridelovalec zaprositi za odobritev uporabe konvencionalnega semena. Ustrezen formular pridobite pri svoji kontrolni organizaciji.

Celotno ponudbo semen si lahko pogledate na naši spletni strani, kjer lahko tudi oddate naročilo ali zahtevate ponudbo. Več informacij je na voljo na info@konopko.si ali po telefonu 051 823 173 (Urša) med delavniki od 8.00 do 14.00 ure.

In ne pozabite: rok za oddajo vloge za pridobitev dovoljenja je 10. maj 2020!


Datum objave: 02.03.2020

Datum objave: