Posvet o razvojnih potencialih industrijske konoplje

Zadruga KonopKo se zaveda potencialov, ki jih ima industrijska konoplja in se aktivno angažira na področju pridobivanja strokovnih znanj ter veliko energije usmerja v inovacijske procese, zaradi česar tudi sledi dogajanjem in premikom na področju dejavnosti  in razvoja industrijske konoplje doma in po svetu.
V zadružnem duhu povezovanja in zavedanja pomembnosti organiziranja procesov za doseganje dejanskih učinkov in ciljev delovanja, se je Zadruga Konopko udeležila tudi dogodka v Žalcu (11.11.2015).

Organizatorji Ekoci – Eko civilna iniciativa Slovenije, Nivo Eko d. o. o., IHPS – Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije ter Razvojna agencija Savinja ob podpori vseh šestih občin Spodnje Savinjske doline, so organizirali tako imenovani posvet z naslovom »Razvojni potenciali Spodnje Savinjske doline in Slovenije, delovna mesta, ki jih gradi skupnost ter kako jih uresničiti?«

Poleg predstavnikov s strani organizatorja dogodka so o pomenu in potencialih industrijske konoplje udeležence dogodka nagovorili mag. Dejan Židan, minister za Kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Tadej Slapnik, državni sekretar za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud ter socialno podjetništvo v kabinetu vlade RS in Marko Klemenčič, predsednik uprave Tovarne Nogavic Polzela.

Stališča govorcev so potrdila dejstva razsežnosti in potencialov, ki jih ima industrijska konoplja, hkrati pa so opozorili na pomembnost združevanja obstoječih resursov, povezovanja in organiziranja. Velik pomen je bil pripisan kooperativnem organiziranju in socialnemu podjetništvu. Tudi izraženo mnenje, da največkrat »ni potrebno odkrivati tople vode«, vabi k povezovanju in sodelovanju. Smo pa na slovenskem prostoru, kljub majhnosti, še kako premalo povezani. Razlogov je lahko sicer več, vendar jih bo za zgodbe o uspehu na nacionalni ravni potrebno odpraviti.

Zadruga KonopKo povezuje (trenutno šteje 50 članov iz cele Slovenije) in uspešno uresničuje svojo vizijo in sledi zastavljenim ciljem. Nekaj aktualnih aktivnosti, ki se trenutno izvajajo, dokazujejo, da je Konopko pravi, predvsem pa konkreten partner, ki že udejanja zgodbe v Sloveniji in sledi perspektivam industrijske konoplje:

  1. Izvedba prvega organiziranega odkupa pridelka industrijske konoplje v Sloveniji (november 2015)
  2. Bioplastika – kompozit iz konopljinih vlaken, v sodelovanju z Visoko šolo za tehnologijo polimerov iz Slovenj Gradca in podjetjem Plastika Skaza d.o.o. iz Velenja
  3. Sodelovanje s Kmetijskim inštitutom Slovenije v raziskavah uporabe konopljinega hidrolata za varstvo rastlin
  4. Razvoj prešanih vlaknenih plošč iz konoplje (Biotehniška fakulteta Ljubljana, Oddelek za lesarstvo)
  5. Izdelava biooglja iz konopljinega pezdirja (Kemijski inštitut Ljubljana)
  6. Uporaba konopljine sredice (pezdirja) za izdelavo papirne mase (Inštitut za celulozo in papir iz Ljubljane, VIPAP)
  7. Laboratorijsko preizkušanje industrijske konoplje / analize kanabinoidov (ERICO Velenje)


Žal na dogodku Zadrugi KonopKo, kot prvi zadrugi v Sloveniji (za področje industrijske konoplje) ni bila dana možnost, da bi predstavila dosedanje dosežke, primere dobre prakse in aktualne projekte, ki bi morda kakšnemu udeležencu predstavljala koristno informacijo in mu prihranila čas na poti do iskanja pravih odgovorov.

Vendar verjamemo v povezovanje in skupne uspešne zgodbe v prihodnje, zato na tem mestu ponovno vabimo vse, ki že delujejo na področju konoplje ali v konoplji kot posameznik, raziskovalec, odločevalec ali podjetnik vidijo neizkoriščen potencial, da se vključijo v slovensko zgodbo o uspehu. Samo s povezovanjem in nesebičnim deljenjem znanja in izkušenj lahko dosežemo pomembne premike.

Konopko Press


Datum objave: 12.11.2015