Seme konoplje za setev, USO-31, 25kg

Zaloga: Da
Poreklo: EU
Enota mere:     25 kg
Cena: 335,00 €
Pregled košarice

Certified hemp seed for sowing, USO-31 (Cannabis sativa L), price for 25 kg bag is 305,94 EUR (VAT excl.), EXW our warehouse in Ljubljana. Will be on stock and ready for delivery from mid March - collecting preorders/reservations until end of February 2024, later availability depends on stock!

For more information please check Datasheet USO-31. For complete hemp seed variety catalogue with detailed specifications check this PDF.

------------------------

Certificirano seme industrijske konoplje (Cannabis sativa L) sorte USO-31, vpisane v EU sortno listo.

Redna cena: 335 EUR za vrečo 25 kg

Vreča vsebuje 25 kg semena in je opremljena s potrdilom/certifikatom za gojenje v EU. Seme ni tretirano s preparati.

Predvidena dobava konec marca 2024. Po pošti semena ne pošiljamo, prevzem bo organiziran na naših lokacijah v Ljubljani in na Ptuju. Slika je simbolična.

Specifikacija sorte USO-31 / Datasheet USO-31

Na voljo so tudi druge sorte semena industrijske konoplje (FINOLA, FEDORA, FUTURA,...). Preverite v naši spletni trgovini ali zahtevajte ponudbo na info@konopko.si ali po telefonu 051 823 173 (Urša) med delavniki od 8.00 do 12.00 ure.

Rok za oddajo vloge za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje je letos 1. junij 2024 (skladno z novim pravilnikom).

Obvestilo ekološkim pridelovalcem
Za ustreznost setvenega semena konoplje v ekološki pridelavi mora pridelovalec zaprositi za odobritev uporabe konvencionalnega semena. Ustrezen formular pridobite pri svoji kontrolni organizaciji.

USO-31 je ukrajinska sorta industrijske konoplje, ki cveti že okoli 25. julija, žanje pa se konec avgusta, torej spada med zgodnje sorte (vegetacija 110-115 dni):   

  • primerna za pridelavo semena in biomase
  • setvena norma za proizvodnjo biomase 45-50 kg/ha
  • setvena norma za proizvodnjo semena 30-45 kg/ha
  • rastlina zraste v višino dobra 2 metra in jo je možno žeti s klasičnimi kombajni

Rok setve za konopljo je od začetka aprila do sredine maja. Setev za predivo (vlakna) zahteva do 100 kg semena/ha na medvrstni razmik 12,5 do 15 cm in razmik v vrsti 5 do 10 cm s sejalnico za žita. Setev z namenom pridelave semena in olja zahteva 30-50 kg semena/ha na medvrstni razmik 50 do 70 cm in razmik v vrsti 20 do 30 cm s sejalnico za koruzo ali sladkorno peso. Prav tako mora biti za tak namen setev strniščna.

Za pridelek obojega - vlaken in semen - je priporočljiv razmik 25 do 30 cm, vsekakor pa ga je treba prilagoditi morfološkim lastnostim ekotipa oziroma same sorte. Samo njivo je potrebno pripraviti s predsetvenim gnojenjem z NPK in dognojevanjem z dušikom glede na analizo tal, potrebe konoplje po hranilih (70 do 100 kg N/ha, po 40 do 110 kg P2O5 in K2O/ha) in glede na način pridelave (konvencionalna pridelava ali gojenje le z organskimi gnojili). Zaradi velikega transpiracijskega koeficienta konoplje (700) je priporočljiva setev na srednje težkih in globljih tleh, po potrebi pa posevek tudi namakamo.

V grobem lahko rečemo, da z načinom setve vplivamo na želeni izplen - če želimo več stebel oz. vlaken, je medvrstna razdalja manjša kot pri setvi, pri kateri želimo večji izplen semen.

Konoplja je pomembna poljščina v kolobarju, saj uspeva za vsemi  poljščinami (žita, okopavine, zrnate stročnice, detelje, DTM) in je tudi sama odličen predposevek vsem ostalim poljščinam. Konoplja v kolobarju je najboljši naravni način varstva pred pleveli, boleznimi in škodljivci.

Samo kolobarjenje v kombinaciji s konopljo poteka po naslenjem vrstnem redu: 1. leto koruza; 2. ali 3. leto pravo žito + strniščni dosevek ali zrnata stročnica, 3. ali 4. leto konoplja. V primeru ekološke pridelave je potrebno upoštevati setev stročnice kot prejšnje poljščine v kolobarju.

Obvestilo ekološkim pridelovalcem
Za ustreznost setvenega semena konoplje v ekološki pridelavi mora pridelovalec zaprositi za odobritev uporabe konvencionalnega semena. Ustrezen formular pridobite pri svoji kontrolni organizaciji.