Industrijska konoplja in tekstil

Konoplja je preprosta rastlina za pridelavo, sorte, ki se gojijo za namen predelave v vlakna, zrastejo tudi do 5m. Steblo je sestavljeno iz treh delov:

  1. Dolga, primarna vlakna potekajo čez celo dolžino rastline. So najdragocenejši del stebla in spadajo med najmočnejša rastlinska vlakna. Povprečno so dolga do 2m. Uporabljajo je za izdelavo oblačil, vrvi, tehničnega teksila.
  2. Kratka, sekundarna vlakna so srednje dolga (0,5 cm – 5 cm) ter imajo višjo vsebnost lignina. So manj vredna in so pogostejša pri manj gosti nasaditvi konoplje, kjer zrastejo krajša in debelejša stebla. Uporabljajo se v papirni industriji, gradbeništvo – izolacija, zidaki...
  3. Celulozni del (drobir ali pezdir), v sredini pa je seveda votla sredica.

Konopljino vlakno

  • antialergeno, ne plesni, je samogasno, odporno na molje in bakterije,
  • dober regulator vlage, zadržuje toploto, manjši pretok zraka kot pri drugih tkaninah,
  • visok potencial v recikliranju
  • pozitivno vpliva na udobje v domu (konopljine preproge, pohištvo, zavese, prevleke, odeje, konopljina hiša - zidaki ali stene iz konopljinega betona),
  • je hidrofobično, z nizko gostoto in pri gorenju proizvaja minimalno količino strupenih plinov,
  • s povečevanjem premera vlaken njihova natezna trdnost pada in večje so napake v vlaknih, posledično v tkanini, pletenini, zato tega so daljša vlakna boljša (vlakno premera 4µm = 180GPa, vlakno premera 800 µm = 10MPa)

Tekstil iz konopljinih vlaken
V tekstilu se uporabljajo dolga vlakna (primarna). Vlakna očistimo, spredemo in nato stkemo ali pletemo v udobne, obstojne in trdne materiale za jakne, hlače, majice, tudi spodnje perilo... in tehnični tekstil kot so šotorska platna, jadra, geotekstilije... Konopljin tekstil je obstojen, ima dobre toplotne lastnosti, visoko paroprepustnost, odporen je na plesen in antialergen.

Vrvi in sukanci
Konopljne vrvi so nedolgo zamenjali cenejši sintetični materiali, vendar pravi poznavalci prisegajo na konopljino vrv. Konopljino vlakno dobi v mokrem stanju še boljše lastnosti, kar pomeni, da konopljina vrv dobi boljše mehanske lastnosti. Zaradi grobe površine vrvi in hidrofobnosti, so vozli iz konopljine vrvi dosti bolj stabilni kot sintetični. Vrvi so priznane v pomorstvu in ostalih gospodarskih panogah - v 17. stoletju so za izgradnjo ene jadrnice porabili cca. 50-100 ton konoplje (vrvi, jadra...)! Pretržna trdnost vrvi je zelo visoka, njihova gostota pa zelo nizka.

Konopljini sukanci so zelo primerni za vezenine, dekorativne plete (zapestnice, zavese, okraski)... ker naredimo lepe in močne vozle, saj so vrvice gladke in enakomerne, hkrati pa je prijetne na koži. Konopljini sukanci so primerni tudi za vrt in okolico, saj je vrvica nezahtevna, ne škoduje rastlinam in je biorazgradljiva.

Vir: arhiv zadruge Konopko

Avtorica: Elvisa Hasić, elvisa.hasic@konopko.si

Vlakna industrijske konoplje

Vlakna iz konoplje pridobivamo s pomočjo mehčanja (maceracije) ali z lupljenjem (dekortikacijo). Vlakno sestavljajo celuloza, hemiceluloza in lignin in je dolgo od 20 do 200 cm. Vlakna iz moških rastlin so mehka in prožna in vsebujejo približno 18% kakovostnih vlaken, vlakna iz ženskih rastlin pa so groba, trša in manj prožna in vsebujejo približno 12% kakovostnih vlaken.

Uporaba konopljinih vlaken: tehnični tekstil (vrvi, mreže, šotorska platna, jadra, preproge...), tekstil (oblačila, spodnje perilo, jakne, obutev, prti, pregrinjala, posteljnina...), industrija in gradbeništvo (geotekstil, biokompoziti, netkane tekstilije, cevi, kalupiranje, izolacija...).