Zakaj industrijska konoplja?

Konoplja - lahko ji rečemo tudi rastlina za vse!
Poznan je rek: "Raste, kot konoplja", v 100 dneh od setve do žetve, ob ugodnih pogojih tudi dvakrat letno!

Industrijska konoplja je naraven, ekološki in popolnoma razgradljiv material. Ima najmočnejša in najtrpežnejša vlakna med vsemi rastlinami na planetu. Precej bolj kot danes so jo uporabljali že naši predniki, od prehrane, kozmetike, tekstila do gradnje. Konoplja je rastlina, iz katere znamo narediti že več kot 50.000 izdelkov. Konopljo lahko uporabimo tako v gradbeništvu, prehrani, medicini, kot v tekstilni, kozmetični, papirni in avtomobilski industriji. Industrijska konoplja je lahko tudi surovina za pogonsko gorivo, v zadnjem času pa postaja zanimiva še za celo skupino novih inovativnih izdelkov.

Industrijska konoplja rahla zemljo in je odlična za fitoremediacijo, ker dokazano zemljo čisti težkih kovin, radioaktivnih elementov in fitofarmacevtskih sredstev, ki so se znašle v njej. Ima dober hektarski donos, za rast ne potrebuje pesticidov in zahtevne obdelave, je primerna za kolobar in kar je najpomembnejše -  industrijska konoplja je CO2 nevtralna.

Konoplja je preprost biorazgradljiv material, ki ga je mogoče v celoti reciklirati in zamenjati z nerazgradljivimi, plastičnimi, sintetičnimi materiali, ki povzročajo številne bolezni današnjega časa.

Verjamemo, da bo industrijska konoplja ponovno postala rastlina prihodnosti in da bomo ljudje kmalu zopet spoznali vse njene prednosti. Vedno večja uporaba izdelkov, narejenih iz industrijske konoplje, bodo človeštvu in zemlji dali večkratne koristi. Tako iz ekološke perspektive, kjer je konopljin največji potencial, kot iz ekonomskega vidika, kjer lahko pripomore k razvoju slovenskega gospodarstva.

Splošen video posnetek o uporabnosti konoplje (v slovenskem jeziku), 2011

Konoplja in les

Iz konopljinega pezdirja (sredice stebla) in vlaken se izdelujejo vlaknene in vezane plošče. Kot vezivo je možno uporabiti celulozo iz istega materiala, posledično je produkt 100% ekološki, biorazgradljiv, odporen na insekte in vodoodporen. Za razliko od lesa konoplja v primeru požara ne gori v plamenih ampak zgolj tli, kar preprečuje širjenje ognja.