Semena

Seme konoplje je bogat vir beljakovin, saj vsebuje kar trikrat več beljakovin kot soja (celo do 30%). Seme vsebuje vseh osem življensko pomembnih aminokislin, njihovo razmerje pa je idealno za človeško telo in mu pomaga pri tvorbi protiteles in krepljenju imunskega sistema. Vsebnost vseh esencialnih amino kislin sama po sebi sicer ni tako izjemna, saj jih naprimer vsebuje tudi laneno seme – kar dela konopljino seme tako unikatno je dejstvo, da kar 65% vseh beljakovin predstavlja globulin. Tega telo porablja pri proizvodnji protiteles, ko se imunski sistem brani pred vdori tujih organizmov.

Steblo - pezdir (sredica)

Uporaba stebla: energija in okolje (biogorivo, etanol, tekstil proti erozijam), papirna industrija (kartoni, fini/grobi papir, filtri), gradbeništvo in industrijski izdelki (zidaki, izolacija, stisnjene plošče, peleti), kmetijstvo (zastirka, stelja za živali)...

Steblo - vlakna

Vlakna iz konoplje pridobivamo s pomočjo mehčanja (maceracije) ali z lupljenjem (dekortikacijo). Vlakno sestavljajo celuloza, hemiceluloza in lignin in je dolgo od 20 do 200 cm. Vlakna iz moških rastlin so mehka in prožna in vsebujejo približno 18% kakovostnih vlaken, vlakna iz ženskih rastlin pa so groba, trša in manj prožna in vsebujejo približno 12% kakovostnih vlaken.

Uporaba konopljinih vlaken: tehnični tekstil (vrvi, mreže, šotorska platna, jadra, preproge...), tekstil (oblačila, spodnje perilo, jakne, obutev, prti, pregrinjala, posteljnina...), industrija in gradbeništvo (geotekstil, biokompoziti, netkane tekstilije, cevi, kalupiranje, izolacija...).

Listi in vršički

Čaj pripravljamo z namakanjem zdrobljenih posušenih listov ali celotnih zeli konoplje v vroči vodi. Tako pripravljenim čajem, kjer uporabimo del rastline ali celotno zel (herba = zel), pravimo zeliščni čaji, četudi imajo podoben fenolni profil kot zeleni čaj.

Redno pitje čaja iz industrijske konoplje pomeni izboljšanje imunskega sistema, lajša bolečine, ki se pojavljajo ob vnetjih (revmatizem...), odpravlja prebavne motnje, deluje protivnetno in protistresno, dvigne nivo energije, vsebuje antioksidante.

Uporaba: čaj, sokovi, kozmetika, eterika...

Kje lahko kupite KonopKo izdelke iz konoplje?

 
Povezava na večji ogled zemljevida.

V ZADRUGI KONOPKO PRIPRAVLJAMO PROJEKT ZBIRANJA SREDSTEV ZA NAKUP TEHNOLOŠKE OPREME PO SISTEMU CROWDFUNDING - PRIDRUŽITE SE NAM IN POSTANITE PODPORNIK ZADRUGE KONOPKO IN SLOVENSKIH IZDELKOV IZ KONOPLJE.

Več informacij na naši strani http://zadruga.konopko.si/podporniki-zadruznistva oz. kmalu v medijih.

Sejem Altermed v Celju (15.-17.3.2024)

Bogata ponudba konopljinih izdelkov blagovne znamke Konopko na pomladnih sejmih v Celju - vabljeni k obisku in pokušini.

Preberi več… | 11.03.2024

Uvajanje novih slovenskih sort v pridelavo konoplje

V okviru dveh projektov vabimo na predavanja in okroglo mizo na temo intenzivnejšega uvajanja industrijske konoplje v slovensko kmetijstvo. Dogodek bo potekal 15.3.2024 na sejmu Altermed v Celju.

Preberi več… | 05.03.2024

Predavanje o naravni gradnji in uporabi konoplje v gradbeništvu

Za dijake srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja v Celju smo izvedli predavanje o uporabi naravnih materialov pri gradnji (les, konoplja, glina).

Preberi več… | 22.02.2024

Zbiranje prednaročil za seme konoplje za setev

S februarjem pričenjamo z zbiranjem prednaročil za seme konoplje za setev v letošnjem letu, nekaj semena je že na voljo - za člane zadruge so cene v prednaročilu do 15.2. še dodatno znižane.

Preberi več… | 30.01.2024

Zeleni sejem v Ljubljani: ideje za darila ob koncu leta

Zeleni sejem pred nakupovalnim središčem Aleja v Šiški bo potekal 16. decembra in bo priložnost za vse ljubitelje naravnih izdelkov in trajnostnega življenjskega sloga, seveda ne bodo manjkali tudi zadružni konopljini izdelki. Vabljeni!

Preberi več… | 12.12.2023


Arhiv novic