Raziskave o uporabi konopljinega hidrolata

V marcu 2015 smo se v zadrugi Konopko povezali tudi s Kmetijskim inštitutom Slovenije (KIS) in sicer na področju raziskav konopljinega hidrolata.

Hidrolati so čista vodna raztopina, ki poleg eteričnega olja nastanejo pri destilaciji rastlin. Vsebujejo vodotopne spojine in tudi nekaj molekul eteričnega olja rastline. S pridom se uporabljajo v kozmetiki, saj so varna in nežnejša alternativa eteričnim oljem in se zaradi tega lahko nanašajo direktno na kožo.
Konopljin hidrolat pa ni uporaben samo v kozmetiki oz. aromaterapiji, zaradi njegovih lastnosti predvidevamo, da bi ga bilo možno uporabiti tudi za varstvo rastlin.

Vonj konoplje oz. eteričnega olja je poseben in ima lahko pomembno komercialno vrednost, ki pa je odvisna od vrste konoplje. Večino vonja ni od kanabinoidov (terpenofenoli) ampak od monoterpenov in sekviterpenov, ki imajo značilen vonj. V raziskavah iz leta 1980 so identificirali 58 monoterpenov in 38 sekviterpenov v konoplji. Vsebnost THC v eteričnem olju je zelo nizka - pod 0,08 %.

Bakteriostatske aktivnosti eteričnega olja so raziskovali že v 80. letih in ugotovili, da deluje protiglivično. Prav tako so raziskali, da dve spojini v eteričnem olju (limonen in α-pinen) delujeta kot repelent za veliko insektov.

Raziskave na KIS bodo pokazale, če lahko tudi pri konopljinem hidrolatu pričakujemo podobne - torej proti glivične lastnosti in s tem posledično njegovo uporabno vrednost pri varstvu rastlin.


Datum objave: 20.03.2015