Poskusna setev srbske sorte HELENA

Društvo zeliščarjev Pomurje razpolaga s 6 hektarji izobraževalno testnih polj, ki jih upravlja preko EU socialnega projekta v kmetijstvu pod naslovom Razvoj socialnih tržnih produktov v agroživilstvu, s pomočjo Pomurskih občin, partnerjev in pokroviteljev projekta, nekaj sredstev pa je v njih vložilo tudi MKO RS.

Letos želi med drugimi sortami konoplje testirati tudi srbsko sorto konoplje HELENA, ki pa je šele v postopku vpisa na EU sortno listo. Poizkus setve te sorte na slovenski (pomurski) zemlji in v tem klimatskem področju je bistvenega pomena zaradi večjih načrtovanih setev v bodoče, saj je sorta visoko donosna za konopljino olje, najodpornejša celinska sorta in primerna predvsem za tkanine in gradbeništvo, katere obrate v tej navezi želijo zagnati številni slovenski podjetniki.

Sorta konoplje HELENA bo letos kot najdonosnejša in najodpornejša celinska sorta v kmetijstvu predstavljena tudi na svetovnem kongresu konoplje v Gornji Radgoni (WORLD HEMP CONGRESS, WHC2015), testno polje pa bi izkoristili tudi za javno predstavitev sorte in žetve.

Lastnosti sorte HELENA / pričakovan donos:
Steblo: 10 -15 ton/ha
Vlakna: 3 - 4,5 ton/ha
Seme: 800 - 1000 kg/ha
Vsebnost maščob: 28 - 32%
Vsebnost proteinov: 22 -25%


Datum objave: 11.04.2015