Zaključek pomladnih predavanj o konoplji

Na povabilo občine Pivka, v čudovitem objektu Parka vojaške zgodovine, je zadruga KonopKo 9. aprila  izvedla predavanje na temo uporabnosti industrijske konoplje. Vzdušje je bilo odlično, slušatelji ravno tako, po predavanju se je razvila še konstruktivna debata. Obiskovalce je zanimalo predvsem kako sejati in požeti to uporabno rastlino, prisluhnili so, kaj vse se lahko iz nje izdela. Med obiskovalci so bili tako tisti, ki želijo letos prvič pridelovati, kot stari izkušeni pridelovalci, ki imajo že veliko znanja in izkušenj. Tokrat so nas obiskali tudi novinarji lokalne televizije in novinarji regijskega centra RTV Slovenije iz Kopra, kar kaže na to, da se tudi Notranjska prebuja.

Letošnjo serijo predavanj o industrijski konoplji smo 14. aprila zaključili na čebelarskem centru v Lescah na Gorenjskem, kjer so obiskovalci izvedeli tudi kako odlično se dopolnjujejo izdelki iz medu in industrijske konoplje. Nekaj lastnih izkušenj o pridelavi industrijske konoplje je podala tudi poslanka državnega zbora Violeta Tomič, podpredsednica odbora za kmetijstvo, da konoplja prinese več koristi kot sladkorna pesa ali koruza pa je nazorno prikazal Gorazd Marinček iz slovenskega E-foruma.
O pomenu zadrug in njihovemu delovanju je spregovoril Blaž Gselman iz Inštituta za delavske študije. Po predavanju smo izmenjali stališča in izkušnje, pogledali izdelke iz industrijske konoplje in izvedeli veliko uporabnih nasvetov od ekološke pridelovalke Darje Kürner, ki že leta goji industrijsko konopljo. Z veseljem smo tudi njo povabili v svoje vrste.


Datum objave: 14.04.2015