Uporaba industrijske konoplje dovoljena tudi v prehrani

Slovenski pridelovalci industrijske konoplje bodo svoj pridelek lahko uporabljali tudi za pridelavo prehranskih izdelkov. Veljati namreč začne nov pravilnik, ki to dovoljuje. Doslej to po zakonu ni bilo možno, večina izdelkov na trgovskih policah pa je bila uvožena.

Pridelava industrijske konoplje postaja ena od pomembnih gospodarskih dejavnosti pri nas. Z objavo pravilnika, ki dovoljuje uporabo te konoplje za pridelavo hrane, je bila na tem področju premagana še ena birokratska ovira, je v izjavi za medije poudaril minister za kmetijstvo Dejan Židan. Židan je v petek, 22.05.2015 podpisal pravilnik, ki dovoljuje uporabo industrijske konoplje v prehranske namene. Pravilnik bo objavljen danes, veljati pa bo začel v torek, 26. maja 2015. "To pomeni, da lahko industrijska konoplja postane poslovno uspešna dejavnost," je poudaril Židan.

Kot je dodal, so skupaj s somišljeniki iz civilne družbe to birokratsko oviro skušali odpraviti že od leta 2011, ko je bil sprejet pravilnik, ki je dopuščal lažje gojenje te vrste konoplje. Od takrat pri nas na tem področju beležimo hitro rast – lani je bilo podanih nekaj čez 430 prošenj za dovoljenje za gojenje industrijske konoplje, letos pa jih na ministrstvu beležijo že 550. To pomeni, da industrijska konoplja pri nas pokriva že 600 ali več hektarjev kmetijskih površin, je ocenil Židan. Kmetijski minister je novi pravilnik podpisal, potem ko je dobil dovoljenje dveh drugih ministric – ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar in ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

Doslej je bilo področje prehranskih izdelkov iz industrijske konoplje nekakšna "siva cona". Na trgovskih policah že več let lahko najdemo izdelke iz konoplje, a ti so večinoma uvoženi, nam je pojasnil David Geršak iz Zadruge Konopko.

V Sloveniji pridelovalci konoplje niso smeli predelovati in prodajati njenih prehranskih izdelkov, kot je to možno v večini evropskih držav. Pri nas tako ni bilo možno proizvajati in prodajati pijač iz industrijske konoplje, čajev, pekovskih izdelkov in podobno. Toleriral pa se je uvoz tovrstnih izdelkov. Tako smo imeli nekakšen absurd, ko denimo Pivovarna Laško izdelovala pivo iz konoplje, a ga je lahko prodajala samo v Avstriji, ne pa tudi v Sloveniji.

Slovenska sorta konoplje
Židan je sicer danes v prostorih ministrstva za kmetijstvo sprejel predstavnike civilne iniciative Ekoci, ki so mu izročili semena industrijske konoplje za vpis v ohranjevalno listo semen določenih vrst te konoplje iz Prekmurja, Savinjske doline in Gorenjske. Kot so poudarili, gre za semena, ki so jih zanesenjaki na manjših gredicah ohranjali več let in bodo tudi v prihodnosti omogočala sejanje semen slovenske in ne le uvožene konoplje.

Kot je pojasnil kmetijski minister, slovenska semena ne predstavljajo le naše zgodovine, ampak so pomembna tudi zaradi genske raznolikosti. Semena, ki so jih na ministrstvu danes uradno sprejeli, bodo poslali na testiranje v kmetijski inštitut. "Če bodo ustrezala minimalnim pogojem, bomo storili vse, da se vpišejo na evropsko sortno listo," je napovedal Židan.

Predstavnica iniciative Ekoci Irena Rotar je izrazila upanje, da bo inštitut takoj pristopil k izvedbi postopka. Gre namreč za semena, ki so bolje prilagojena našemu okolju in za rast ne potrebujejo fitofarmacevtskih sredstev.

Iniciativa Ekoci sicer bdi tudi nad gibanjem Štafeta semen, v kateri lahko sodeluje vsak, ki najmanj 11 zrn semen poseje, 11 zrn izmenja, 11 pa jih pošlje za v gensko banko. Predstavniki Ekoci so Židanu in njegovi ekipi danes podelili tudi priznanje za tvorno sodelovanje v štafeti in pri urejanju statusa konoplje. Priznanje je tudi zahvala za "zgledno" sodelovanje z nevladnimi organizacijami.

Vir: 24ur.com, legalizator.si


Datum objave: 25.05.2015