Konopko na srečanju ljubiteljev starodobne kmetijske tehnike 2015

Društvo kmetijske tehnike Slovenije, sekcija ljubiteljev starodobne kmetijske tehnike v sodelavi s Kmetijskim inštitutom Slovenije organizira 13. junija 2015 ob 11. uri v Jablah pri Mengšu 18. slovensko srečanje ljubiteljev starodobne kmetijske tehnike.

Srečanje ljubiteljev starodobne kmetijske tehnike je največje v slovenskem prostoru (po velikosti pa se lahko primerja s tovrstnimi srečanji v nekaterih tujih državah), bo že osemnajstič potekalo na prostoru Kmetijskega inštituta Slovenije v Jablah pri Mengšu (12 km od Ljubljane). Srečanje se je od skromnih začetkov v letu 1997, razvilo tako da je število in vrsta eksponatov, ki jih ljubitelji pripeljejo na kraj srečanja vsako leto večje in popolnejše, eksponati pa so obnovljeni iz leta v leto bolj izvirno.

Starodobna kmetijska tehnika bo predstavljena v delovanju (stari traktorji v vožnji in delovanju, stacionarni kmetijski motorji, mlačev z mlatilnico, različni vprežni priključki, različni kmetijski stroji in naprave itn.). Za starodobne traktorje (oldtimerje) in traktorske priključke se štejejo stroji, ki so starejši od 30 let. Komisija, ki jo bodo sestavljali strokovnjaki s tega področja, bo na srečanju tudi ocenila najbolj ohranjene ali restavrirane primerke starih strojev (velja samo za stroje, ki so posebej prijavljeni za ocenjevanje). Najlepše ohranjeni in avtentično restavrirani primerki strojev bodo tudi nagrajeni.Vsi udeleženci s stroji, priključki ali napravami itn. bodo dobili priznanje za sodelovanje na srečanju. Organizirano bo tudi tekmovanje v spretnostni vožnji s traktorjem starodobnikom in dvoosno prikolico in nekatere druge zabavne igre. Posebnost letošnjega srečanja je tudi predstavitev decentralizirane proizvodnje rastlinskega olja na kmetijah ter mikro bioplinske naprave.

Srečanje bo tudi priložnost, da se ljubitelji starodobne kmetijske tehnike in zgodovine kmetijske tehnike aktivno družijo, spoznajo med seboj, izmenjajo informacije s tega področja, dogovarjajo o naslednjih aktivnostih, itn. Predvidena je tudi predstavitev starodobnih vozil: cestnih, terenskih, tovornih, vojaških, gasilskih, motociklov itn. Za njih je tudi predvidena krajša spominska vožnja.

Del programa zagotavlja tudi zadruga Konopko, kjer bomo prikazali množico izdelkov iz industrijske konoplje in področja prehrane, gradbeništva, tekstila, zlasti pa tiste s slovenskim poreklom. Na dogodku bomo stiskali tudi sveže konopljino olje.

Za pijačo, jedačo in dobro voljo bo poskrbljeno. Vabilo je na voljo tudi v PDF obliki.


Datum objave: 02.06.2015