Tekmovanje poslovnih idej Climate-KIC

Ljubljana, 3. 6. 2015 - Štiri slovenske ekipe se bodo predstavile na državnem finalu ClimateLaunchpad, ki ga organizira  Center odličnosti nizkoogljične tehnologije (CO NOT) v sodelovanju s Kemijskim inštitutom in Tehnološkim parkom Ljubljana. Finale na državni ravni bo potekal 10.6.2015 ob 14.00 v Tehnološkem parku Ljubljana v okviru Podjetniške srede: Lansiranje prodaje za start-upe.

Največje evropsko tekmovanje poslovnih idej na področju čistih tehnologij in trajnostnega razvoja poteka v 28 državah v Evropi. ClimateLaunchpad odkriva več kot 1000 novih idej na področju čistih tehnologij za boj proti podnebnim spremembam in pomaga ambicioznim podjetnikom spremeniti idejo v globalen posel. Zadnji mesec so se slovenske ekipe pripravljale na državni finale z dvodnevnim treningom strategije poslovanja ter z vrsto dodatnih usposabljanj. Finalisti vsake države se bodo uvrstili na evropski finale, ki bo septembra na Nizozemskem. Ideje, ki so zastopane na slovenskem tekmovanju, obsegajo teme od vgradnega električnega motorja do plastike iz konoplje. Vse ideje bodo obravnavane z vidika vpliva na  podnebne spremembe, potenciala rasti ter z vidika strokovnega znanja in zanosa prijaviteljev. Zadruga Konopko v tekmovanje prijavlja projekt biokompozita iz konopljinih vlaken (Hemp plastics - biogranulate).

Frans Nauta, namestnik direktorja za podjetništvo v Climate-KIC in ustanovitelj ClimateLaunchpad: “ClimateLaunchpad je pogled v čistejšo prihodnost Evrope. Vidimo veliko priložnosti za inovativna podjetja, ki se borijo proti podnebnim spremembam. To tekmovanje usposablja ekipe, da se razvijejo in prodajo svoje ideje. Želimo jim da dosežejo globalni vpliv.”

Najboljših 8 evropskih ekip bo sprejetih v Climate-KIC Accelerator, poslovno šolo, osredotočeno na razvoj in trženje start-up podjetij na področju čistih tehnologij. Denarna nagrada za končnega zmagovalca evropskega finala znaša 10.000 €, druga nagrada  5.000 € in tretja 2.500 €. Celoten pregled vseh sodelujočih idej lahko najdete na www.climatelaunchpad.org, kjer bodo objavljeni zmagovalci državnih finalov in evropskega finala.

Sara West, lanskoletna zmagovalka in soustanoviteljica podjetja Wavetube: “ClimateLaunchpad ima ogromno poslovno mrežo in strokovno znanje, katero lahko z lahkoto dostopamo medtem ko pospešujemo svoj razvoj. Je enkratna priložnost v življenju, da lahko razširiš svojo poslovno mrežo in podjetje.”

 

ClimateLaunchpad (www.climatelaunchpad.org) je program Climate-KICa. Climate-KIC je združenje, ustanovljeno s strani Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (European Institute of Innovation and Technology , EIT), z namenom spodbujanja inovacij na področju podnebnih sprememb, prilagajanja nanje in njihove blažitve. Je največje evropsko javno-zasebno partnerstvo, sestavljeno iz mednarodne mreže podjetij, akademskih ustanov in javnih organizacij. Je telo Evropske unije, zadolženo za zagotavljanje evropske trajnostne rasti. www.climate-kic.org


Datum objave: 08.06.2015