Industrijska konoplja kot priložnost Savinjske doline

V okviru projekta Krepitev temeljnih in poklicnih kompetenc zaposlenih v Savinjski regiji so pri ZIKŠT 3 jezera Braslovče in UPI – Ljudski univerzi Žalec pripravili brezplačni izobraževalni program »Industrijska konoplja kot priložnost Savinjske doline«, v okviru katerega so udeleženci pridobili številna znanja tako s področja pridelave in predelave konoplje kot tudi splošnih znanj trženja in promocije, podjetništva, komunikacije in prijave na razpise.

Splošni seminarji so večinoma potekali v Domu kulture Braslovče, strokovne ekskurzije in delavnice pa po vsej širši Celjski regiji in tudi v Ljubljani, kjer so si v Konopljarni Hannah ogledali predelavo konopljinega olja, semen in moke, v poslovalnici v Taboru pa predelavo vlaken za gradnjo. V okviru programa so se udeleženci, ki jih je bilo kar 19 iz vseh občin SSD, preizkusili v kulinarični delavnici in delavnici izdelave kozmetike iz konoplje na kmetiji Vrhivšek nad Frankolovim. Vse o konoplji so izvedeli tudi v Bioparku Nivo Eko, kjer jim je v konopljini piramidi predaval začetnik gradnje iz konopljinih vlaken, Borut Šket, svoje bogato znanje pa jim je posredovala tudi Maja Klemen Cokan iz Kmetijsko gozdarske zbornice. Zanimivo popoldne so preživeli na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo v Žalcu, strokovno znanje pa so jim v okviru programa predali tudi predstavniki Zadruge KonopKo, Razvojne agencije Savinja, UPI-Ljudske univerze Žalec in ZIKŠT 3 jezera. Simpatična skupina je preživela okrog 120 koristih, poučnih in zabavnih ur ter pridobila res široko znanje, lepo izkušnjo in koristne usmeritve, projekt pa je povezal številna podjetja, organizacije in posameznike širom Savinjske doline in celotne regije.

Piko na i dobremu programu bodo naredili v soboto, 2. septembra, na izletu v dolino reke Thaye, v Hanfland v Avstriji, kjer si bodo ogledali čisto pravo vas iz konoplje ter zgodovinski mesto Laa. »Izlet je organiziran tudi za druge, tako da se lahko vsakdo priključi; veseli bomo dobre družbe«, nam je povedala Jasmina Roter Jager, vsebinska koordinatorica projekta, ki sta ga pripravili skupaj z Biserko Neuholt Hlastec iz UPI-ja. Skupaj so začrtali dober program, ki bo morda komu prinesel tudi novo poslovno priložnost, vsekakor pa je imel pomembno izobraževalno in povezovalno vlogo. Želita si, da bi v nadaljevanju s skupnimi močmi še izpeljali kakšen dober projekt za prebivalce Savinjske doline.

Projekt Krepitev temeljnih in poklicnih kompetenc v Savinjski regiji sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

V zadrugi KonopKo podpiramo podobna izobraževanja in jih v takšni in podobnih oblikah izvajamo tekom leta po celi Sloveniji. To po eni strani razbija nekatere tabuje iz preteklosti po drugi strani pa ljudem ponuja vpogled v izjemen potencial te industrijske rastline in odpira nove ideje in poslovne priložnosti.


Datum objave: 27.06.2017